PASAATITUULEN MATKASSA - Viinisivu


© Hannu Helminen, 2008


Vaikka en pidäkään itseäni minkäänlaisena viinien asiantuntijana, niin haluan kuitenkin kantaa korteni kekoon minäkin. Viinitilamatkailusta on tullut yksi varteenotettava matkailun osa-alue ja moni tekeekin matkan Etelä-Afrikkaan juuri viinit mielessään.

Jo silloin kun hollantilaiset perustivat Kapkaupungin Itä-Intian kauppakomitean huolto- ja täydennysasemaksi tulivat viinit kuvioon mukaan vaikka hollantilaisilla ei aluksi olluttarvittavaa tietotaitoa viinien valmistamisesta. Olen jostain yhteyksistä lukenut surkuhupaisia kertomuksia ensimmäisten viinikasvien matkasta Kapkaupunkiin, jolloin osa kasveista kuivui matkalla osan saadessa liikaa kosteutta. Olosuhteet viininviljelylle olivat kuitenkin niin hyvät, että siitä alkoi tulla varteenotettava tekijä paikkakunnan hyvinvoinnille. Simon van der Stel'in tultua kuvernööriksi 1679 levisi viininviljelys, koska Stelillä oli tietoa asiasta. Samoihin aikoihin perustettiin Stellenboschin kaupunki, joka nykyään on Western Cape-alueen viinintuotannon keskuksia. Varsinainen onnenpotku Kapmaan viininviljelylle oli kuitenkin Ranskan kuninkaan Ludvig XIV suorittama uskonnonvapauslain kumoaminen, jolloin hugenotteja pakeni maasta. Osa heistä löysi tiensä Etelä-Afrikkaan Franschoekin laaksoon vuosien 1680 ja 1690 välisenä aikana. Ranskalaisina he toivat mukanaan viinin valmistustaidon.

Vuonna 1925 professori Perold onnistui risteyttämään Pinot Noir-rypäleen Hermitagen (Cinsaut) kanssa luoden Etelä-Afrikan oman rypäleen, joka tunnetaan nimellä Pinotage. Kesti kuitenkin vielä 36 vuotta ennenkuin vuonna 1961 ensimmäinen Pinotage-rypäleestä valmistettu viini (vuoden 1959 satoa) saatiin markkinoiduksi Lanzerac-nimellä. Sen jälkeen etelä-afrikkalaiset viinit ovat niittäneet mainetta ja kunniaa eri yhteyksissä. Maan suurin viiniteollisuuden esittelytilaisuus Cape Wine 2006 on suoraa seurausta hallituksen tekemille päätöksille, jotka ovat auttaneet viiniteollisuutta organisoitumaan ja myös luoneet luotettavan järjestelmän ylläpitämään ja kehittämään Etelä-Afrikan ulkomaankaupalle niin merkittävää teollisuuden alaa.

Riittävä lämpö ja kosteus yhdistettyinä edellä mainittuihin tekijöihin edesauttavat, että Etelä-Afrikasta on tullut yksi merkittävä tekijä viininvalmistuksessa. Vuonna 2005 maa oli jo kivunnut tonneissa mitattuna kymmenen suurimman maan joukkoon.

Tässä sitten muutamia linkkejä koskien etelä-afrikkalaisia viinejä:
Wine Atlashttp://www.wineonline.ie/library/atlas.htm
Wines of South Africahttp://www.wosa.co.za/
Pinotage Associationhttp://www.pinotage.co.za/
South African Wine Informationhttp://www.wine.co.za/
Wine regions of originhttp://www.southafrica.info/plan_trip/holiday/food_wine/922781.htm

Takaisin


Tämä sivu on osa Hannu Helmisen ja Timo Suomisen Etelä-Afrikkaan Kapkaupungin alueelle tekemän matkan nettipäiväkirjaa.