PASAATITUULEN MATKASSA - vinkkejä onnistuneelle matkalle


© Hannu Helminen, 2006


Ajokortti
Mikäli suunnittelee vuokraavansa kohteessa auton, niin ajokortti on tällöin ehdoton matkavaruste. Eräät maat edellyttävät kansainvälistä ajokorttia, joka on käännös virallisesta kortista. Sen saa maksua vastaan Autoliitosta, jonka nettisivuilta myös selviää tarpeet eri maissa. Olen tähän mennessä selvinnyt kaikkialla suomalaisella "isolla" ajokortilla. Etelä-Afrikan matkalla oli mukana tuo kansainvälinen korttikin, mutta ilman sitäkin olisin saanut auton vuokrattua. Eri asia on sitten mitä paikalliset poliisit olisivat sanoneet, mikäli olisin joutunut heidän pysäyttämäkseen.

Auton vuokraus
Moni haluaa liikkua kohteessa vapaasti ja tällöin tulee kyseeseen auton vuokraus. Sen voi tehdä joko etukäteen Suomessa tai vasta paikan päällä. Kätevimmin auton saa varattua joko matkatoimiston tai haluamansa kansainvälisen autovuokraamoketjun suomalaisen toimipisteen kautta. Etukäteen tehdystä varauksesta saa mukaansa voucherin, jota vastaan auto luovutetaan. Autoa noudettaessa esitetään sitten saatu voucher, ajokortti sekä luottokortti. Luottokortti on nykyään perusedellytys monessa autovuokraamossa ja ilman sitä auton noutaminen joko tyssääntyy kokonaan tai ainakin mutkistuu todella paljon, koska tällöin joutuu tallentamaan suuren takuusumman.

Lentokenttien turvatarkastus
Lentoliikenne on ollut viime vuosina monen myllerryksen kohteena ja sillä saralla tapahtuu tälläkin hetkellä (lokakuu 2006). Suurin osa viime aikojen muutoksista koskee lentomatkustajan käsimatkatavaa. Marraskuun 6. päivä 2006 tulee voimaan uusia turvamääräyksiä, jotka rajaavat entisestään koneen matkustamoon otettavien tavaroiden määrää. Niistä on Helsinki-Vantaan lentoaseman sivuilla kattava selvitys.

Helpoimmalla lentomatkustaja pääsee kun sijoittaa kaiken metallia, nesteitä tai voiteita sisältävät tavarat ruumaan meneviin matkatavaroihin. Mikäli matkustamoon on vietävä metallia, niin järkevintä on selvittää mitä saa viedä ja mitä ei ja pakata kaikki tällainen käsimatkatavaroihin, mukaanlukien kännykkä, kolikot ja suuret vyön soljet. Nestemäinen ja voidemainen tavara pakataan erilliseen max. 1 litran vetoiseen läpinäkyvään toilettilaukkuun tai muovipussiin. Uusimpien määräysten mukaan kutakin toilettituotetta saa ottaa mukaansa matkustamoon maksimissaan 100 millilitraa (1 dl). Tämä ei kuitenkaan koske vauvanruokaa eikä lennon aikana tarvittavia lääkkeitä. Kannattaa muistaa, että määräysten tultua voimaan ei ole syytä yrittää viedä omaa vesipulloa lentokoneeseen.

Lääkkeet ja ensiaputarvikkeet
Säännöllistä lääkitystä käyttävällä niiden huomioiminen pakkauslistalla on ensiarvoisen tärkeätä samoin kuin lääkereseptien pakkaaminen mukaan käsimatkatavaroihin. Vaikka ei kuuluisikaan tällaiseen ryhmään, niin silti saattaa olla paikallaan ottaa mukaan pieniä määriä särky-, kuume- ja ripulilääkettä samoin kuin riittävä määrä erikokoisia laastareita. Lääkkeitä hankittaessa tulee muistaa mahdollinen yliherkkyys joillekin aineosille ja siksi tarjolla onkin useita eri vaikuttavia aineita sisältäviä lääkkeitä.

Eksoottisimpien tautien kohdalla paikallinen asiantuntemus on monesti kaikista parhain, joten erikoisten oireiden ilmaannuttua on syytä kääntyä paikallisen terveydenhoitojärjestelmän puoleen.

Matkalaukku
Itse matkalaukku on sitten jokaisen henkilökohtaisten mieltymysten tulos. Se voi olla puhtaasti kannettava tai siinä voi olla erinäinen määrä pyöriä, jolloin sitä voi vetää perässään. Kova laukku suojaa sisältöä paremmin, mutta on jonkin verran herkempi särkymään esim. lentokenttien joskus kovakouraisessakin käsittelyssä. Lentomatkailussa matkalaukun normaali maksimipaino on 20 kg, tosin USA:han matkaaville sallitaan 2 x 32 kg. Laukun tunnistamista helpottaa erilaisten värikkäiden matkalaukkuhihnojen sekä tunnistuslappujen käyttö. Sekä laukun ulko- että sisäpuolella on hyvä olla matkustustiedot: matkustajan nimi, puhelinnumero sekä kotimaan ja kohteen osoitetiedot.

Matkustusdokumentit
EU:n sisällä matkustavalta ei nykyään vaadita passia. Henkilöllisyyden toteamiseen riittää uusimuotoinen kuvallinen henkilökortti. Muualle matkustettaessa ilman riittävän pitkään voimassaolevaa passia ei kannata lähteä. Monet maat myöntävät automaattisesti 90 päivän oleskeluluvan, joten passin olisi hyvä olla voimassa vähintään tuon ajan. Muita välttämättömiä dokumentteja ovat matkaliput tai todisteet sähköisen matkalipun olemassaolosta.

Pakkaaminen
Matkasta tulee onnistunut kun mukana on riittävästi, muttei liikaa varusteita. Kannattaa tehdä matkatavaralista, sillä siitä on hyötyä etenkin paluumatkan alla, jolloin ei unohda mitään tärkeätä majapaikkaan. Vielä tärkeämmäksi tieto sisällöstä tulee, mikäli matkalaukku katoaa. Ei ole myöskään kovin kauaskantoista pakata laukkua maksimipainoiseksi jo menomatkalla, sillä ainahan sitä tulee hankittua jotain tuliaisia, joille pitäisi löytyä kapasiteettia sekä painon että tilan puolesta. Ylipaino lennoilla on kovin kallista. Vaihtoehtona on osan tavaroista jättäminen pois paluumatkalta.

Valittaessa vaatteita on paikallaan huomioida eri materiaalien käyttökelpoisuus kohteen ilmastossa sekä niiden rypistymisherkkyys. Kun onnistuu valitsemaan keskenään yhdisteltäviä vaatekappaleita, niin säästää matkalaukun painossa ilman että joutuu pitämään samaa asua kaiken aikaa. Vaatteita voi myös pestä/pesettää kohteessa tai hankkia niitä lisää siellä.

Kävele uudenkarheat kengät "sisään" ennen matkaa. Näin säästyt rakoilta ja ylimääräiseltä laastaroinnilta estääksesi niitä muodostumasta.

Rokotukset
Lyhyesti sanottuna maailman eri kolkilla tarvitaan erilainen varautuminen. Joissain paikoissa riittää suomalainen rokotusturva ilman lisäpiikitystä, kun taas eräille alueille matkaa suunnittelevan tulee jo hyvissä ajoin aloittaa rokotus- ja ennakkolääkitysohjelma. Kansanterveyslaitoksen Matkailijan terveysopas on hyvä lähde tarkistettaessa kuinka varautua eri kohteisiin matkustettaessa.

Sähkö ja pistokkeet
Klikkaa kuva isoksi
Laturi, multi-adapteri ja lisäsovitin.
Tässä osiossa on kyse kolmesta eri asiasta: jännitteestä, sen taajuudesta sekä liitännöistä. Suomesta hankittu sähkölaite on yleensä tehty 220-240 voltin ja taajuudeltaan 50 Hz:n (hertsin) jännitteelle, joka on hyvin yleinen Euroopassa. Euroopan ulkopuolella kohtaakin sitten usein aivan toisenlaisia kombinaatioita. Amerikassa on yleisesti käytössä 110 voltin jännite, jonka taajuus on 60 Hz. On selvää, että suuremmalle jännitteelle tehdyt laitteet eivät toimi (tai saattavat toimia puutteellisesti) tällaisessa sähköverkossa.

Pelkät jännitteen ja taajuuden erot eivät riitä vaan eri puolilla maailmaa on käytössä pitkälle toistakymmentä erilaista pistoke- ja pistorasiajärjestelmää. Matkalijoita varten on saatavissa erilaisia sovittimia, adaptereita, eri järjestelmien välille. Internetissä on monia sivustoja, jotka kertovat eri maiden sähköjärjestelmistä. Eräs kattavimmista aukeaa tästä. Ennen matkaa kannattaa tutustua sähkölaitteen merkintöihin ja verrata niitä kohteesta saatavaan tietoon. Monet kannettavien tietokoneiden ja matkapuhelinten muuntajista on tehty siten, että ne soveltuvat teknisiltä ominaisuuksiltaan 100-240 voltin jänniteelle, jonka taajuus voi olla joko 50 tai 60 Hz. Tällöin riittää vain oikeanlaisen sovittimen hankinta. Niitä saattaa olla lainattavissa joissakin hotelleissa. Usein matkustavan on kenties järkevää hankkia ns. multi-adapteri, josta voi valita tarpeen mukaan oikeat liittimet. Tällainen sovitin ei sisällä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, joten sellaisen käyttäjän tulee eksoottisempiin maihin matkustaessaan selvittää lisäsovittimen tarve.

Turvallisuus
Käsitteenä turvallisuus on sen verran moniulotteinen, ettei sen perinpohjainen käsitteleminen ole tässä tarpeen. Se mikä yhdelle on normaalia arkipäivää saattaa toiselle olla ylimääräistä sydämentykytystä ja painajaisia aiheuttavaa. Periaatteena on kuitenkin säilyttää riittävä "maalaisjärki" kaiken aikaa. Se merkitsee kohtullisuutta juhlittaessa ja pidättäytymistä kovin uhkarohkeista tempauksista. Huomiota herättämätön käytös ja pukeutuminen saattavat lisätä turvallisuutta varsinkin yhdistettynä hyvään tai edes auttavaan kielitaitoon. Pitää myös muistaa, että mikä on mahdollista tehdä yhdessä maassa ei välttämättä ole sitä toisessa. Monet pitävät yksin matkustamisesta toisten taas kammotessa sitä.

Monissa hotelleissa on nykyään mahdollisuus eräänlaisen turvasäilön vuokraamiseen. Sitä kannattaa harkita, jottei joutuisi kantamaan kaikkea tärkeätä mukanaan, sillä erilaiset lukot matkalaukuissa pitävät vain rehellisen vieraan loitolla. Vielä pidemmälle viedyssä varustautumisessa kyseeseen tulevat erilaisiin tarkoituksiin valmistetut henkilö- ja matkapalohälyttimet. Niitä ilmankin matka voi olla täysipainoinen.

Yksi monia kohteita vaivaava tekijä ovat taskuvarkaat. Niitä vastaan voi varautua jo ennen matkaa hankkimalla mahdollisimman huomaamattoman vyötäröllä kuljetettavan pussin, johon laittaa aamulla arvioimansa päivän tarpeen valuuttaa. Lompakko takataskussa on ikäänkuin kutsukortti monelle yrittää viedä se omistajan huomaamatta. Olkalaukku saattaa olla turvallinen valinta, jos sitä ei kuljeta selkäpuolella tosin melko monelta sellainen viedään siitä huolimatta. Ohi kiitävästä moottoripyörästä tai mopedista ojentuu käsi joka tempaa sen hihnasta mukaan ilman että omistaja ehtii reagoida asiaan ennen kuin on liian myöhäistä.

Valuutta
Klikkaa kuva isoksi
Etelä-Afrikan randeja.
Euroalueella matkailevalla ei ole mitään ongelmaa rahojen kanssa, mutta sen ulkopuolella tuleekin eteen mitä valuuttaa ottaa mukaan kotimaasta lähdettäessä ja kuinka hankkia sitä. Suomesta saa tällä hetkellä noin 120 eri käteisvaluuttaa, eksoottisimmat joutuu tosin tilaamaan etukäteen, joten hyvin moneen maahan matkaavalla on mahdollisuus hankkia kohteen valuuttaa jo ennen lähtöä. Siitä saattaa olla paljonkin hyötyä, koska näin on jo kohteeseen saavuttaessa mahdollisuus maksaa erilaisia pikkujuttuja. Tosin ensimmäistä kertaa kohteeseen menevällä harvoin on kyseisen maan kolikkoja, jotka saattavat tulla tarpeeseen esim. lentokentän matkatavarakärryn lunastamiseen automaatistaan. Valuuttaa saa joko pankeista tai erityisistä valuutan vaihtoon erikoistuneista liikkeistä, joista eräs tunnetuimmista ja laajimmalle levinneistä on Forex.

Paikan päällä kohteessa rahan vaihto onnistuu myös, vaikka joskus se vaatiikin paikallisen vaihtotavan selvittämistä samoin kuin hyvää matematiikkapäätä, mikäli ei halua tehdä huonoja valuutanvaihtoja. Jo niinkin lähellä kuin Virossa valuuttaa vaihtavan saama vaihtokurssi saattaa riippua vaihdettavan rahan määrästä. Mikäli kyseeseen tulisi pienen määrän vaihtaminen voi joskus olla järkevää vaihtaa useamman samaan seurueeseen kuuluvan henkilön valuutta yhdellä kertaa.

Luottokortti on toimiva ratkaisu monelle, mutta siihen ei pidä turvautua ainoana maksuvälineenä. Useammin kuin kerran olen törmännyt tilanteeseen, että vaikka kortin pitäisi toimia, niin jostain syystä se ei sitä tee ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää maksu käteisellä. Luottokortilla on myös mahdollistaa nostaa rahaa ulkomailla ja monesti kilpailukykyiseen kurssiin ns. ATM-käteisautomaateista. Henkilökohtaisesti olen tehnyt muutaman amerikan-matkan juuri niin, että olen nostanut kaiken tarvitsemani käteisen automaateista enkä ole kokenut kärsineeni kurssitappioita.

Takaisin


Tämä sivu on osa Hannu Helmisen ja Timo Suomisen Etelä-Afrikkaan Kapkaupungin alueelle tekemän matkan nettipäiväkirjaa.