Make your own free website on Tripod.com

PASAATITUULEN MATKASSA - KAPKAUPUNGIN ALUEEN FAKTOJATurvallisuus
Olisi omaa tyhmyyttä hakeutua paikkoihin, joissa voisi tapahtua jotain ikävää. Muuten tämä alue ei vaikuta mitenkään erityisen vaaralliselta. Täällä eletään murrosvaiheessa, jossa osa ihmisistä voi hyvin osan ollessa köyhyysrajalla, mikä tietysti kasvattaa eripuraa. Tapaamamme ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja auttavaisia...välillä melkein liikaakin.

Liikenne
Pääosin se soljuu kiitettävän hienosti. Täällä ei juuri hiljennetä uteliaisuudesta onnettomuuspaikan kohdalla, vaan mennään ohi. Oma lukunsa on sitten paikallisen "venäläisen ruletin" pelaajat, eli moottoriteiden ja katujen yli kävelevät ihmiset. Heitä on paljon ja se luo vaaratilanteita liikenteeseen. Ratin takana tulee tämän vuoksi olla tarkkana. Vasemmanpuoleisuus ei itsessään aiheuta suuriakaan pulmia rohkeasti liikenteen mukaan menevälle oikeanpuoleisesta liikennekulttuurista saapuvalle. Oikealle kääntymisen ja ohittamisen oppii melko helposti eikä vaikeammin ajettavia liikenneympyröitä ole paljoa. Automaattivaihteisesta autosta on suuri apu kun ei joudu vasemmalla kädellä etsimään oikeaa koloa laatikossa. Suurin vaikeus on tottua vilkku- ja pyyhinviiksien päinvastaisiin sijainteihin. Yksi huomionarvoinen asia on että koska alueella on paljon vuoria, niin monet tiet kiemurtelevat serpentiinimäisesti rinteillä, joista aukeaa huimia näkymiä. Ne saattavat tosin olla liikaa joillekin ja vaarallisuuden tuntu lisääntyy.

Pöytävuoren köysirata
Viettää 77-vuotispäivää tässä kuussa. Ensimmäinen avattiin käyttöön lokakuussa 1929. Uusimmat vaunut, joita on kaksi kappaletta voivat ottaa 65 matkustajaa kerralla ja niiden maksimikapasiteetti on 900 henkilöä tunnissa. Ala-asemalla on omat paikat kummallekin vaunulle, mutta yläasemalle mahtuu vain yksi kerrallaan, niinpä vaunut liikkuvat samanaikaisesti kohti toista päätä. Vauhti on maksimissaan 10 m/s. Jokaisella vaunulla on kolme kaapelia, joista jokainen on 1200 metriä pitkiä kaikkien kaapeleiden painaessa yhteensä 18 tonnia. Tuulisia olosuhteita varten vaunun pyörivän lattian alle voidaan tankata 4000 litraa painolastivettä vakauttamaan menoa. Vesi käytetään hyväksi yläaseman ravintolassa. Myös juomavesi vuoren laelle toimitetaan köysiradan vaunuilla.

Klikkaa kuva isoksi
Hotellimme ja Just Nuisancen patsas.
Simon's Town
Tämä kaupunki muiden False Bayn rannan pikkukaupunkien kanssa kuuluvat selvästi Kapkaupungin työssäkäyntialueeseen ja ovat ikäänkuin "nukkumalähiöitä" ja siitä syystä varsinkin iltaisin erittäin rauhallisia. Yöelämää haluaville nämä eivät ole oikeita paikkoja: ravintolat menevät aikaisin kiinni, mutta jos sen tietää niin täällä on muuten ihan kelvollisia ruoka- ja majapaikkoja.

Valaat
Paikallinen hupi on keväisin (syys-lokakuussa) seurata valaiden leikkiä ympäröivillä vesialueilla. Varsinkin False Bay tuntuu olevan niiden suosiossa. Hotellin vastaanotosta kerrottiin että tänä vuonna valaat ovat olleet ertyisen innokkaita. Pääosin täällä tavataan kahta lajia Southern Ring Whale ja Humback Whale. Asiaan perehtymättömänä emme yritä edes arvailla kumpia näkemämme valaat ovat olleet. Valasretkiä järjestetään päivittäin samoin kuin retkiä hyljerannoille. Itse asiassa näimmekin yhden hylkeen sunnuntaiaamun aamiaisella ollessamme.

Vuorovesi
Alue kuuluu selvästi havaittavan vuoroveden piiriin. Itse vuorovesi aiheutuu auringon ja kuun maan pinnalla olevaan vesimäärään kohdistamista voimista. Ylävedestä käytetään nimitystä vuoksi ja alavedestä luode. Vuorovesi vaihtelee paikasta riippuen eri voimakkuisena ja vaihtelukertojen määrä ei myöskään ole kaikkialla sama. Hotellin vieressä olevan sataman altaassa on eräs karimerkki, joka on alavedellä kivineen täysin näkyvillä ja yläveden aikana osa merkin alaosasta peittyy veteen. Arvioimamme vuoroveden suuruus on toista metriä. Niinsanottu tulvavuoksi tai -luode on sitten vieläkin suurempi. Tuo tapahtuu vain kaikkien kolmen taivaankappaleen ollessa tietyllä tavoin linjassa keskenään.

Coriolis-voima
Maapallon pyörivä liike aikaansaa sen pinnalle Coriolikseksi kutsuttavan näennäisvoiman, joka vaikuttaa muunmuassa matalapaineiden pyörimissuuntiin. Säätiedoista havaittava pyörimissuunta on pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään, mikä on myötäpäiväistä Coriolis-voimaa vasten. Eteläisellä pallonpuoliskolla asia on sitten päinvastoin. Tätä voi kokeellisesti yrittää selvittää täyttämällä lavuaarin vedellä ja seuraamalla josko sen tyhjentyessä vesi lähtee pyörteisenä johonkin suuntaan. Itse sain ilmiön näkyviin muutaman kerran erittäin lyhyenä reilun parin sekunnin mittaisena, mutta juuri vastapäiväisenä kuten pitikin. Koska kyseessä ei ollut matalapaine lavuaarissa veden tuli siis pyöriä täällä vastapäivään minkä se lyhyen hetken ehti tehdä ennenkuin tehokas viemäröinti tyhjensi koko altaan.

Autojen väri
Kapkaupungin ja lähiseutujen alueella liikkuessa ei voi olla laittamatta merkille yksityiskohtaa, että lähes kaikki autot ovat väritykseltään vaaleita. Vaalealla värillä saattaa olla jokin syvällisempi symbolinenkin merkitys, mutta kun ajattelee sitä auringonpaistetta ja lämpöä, joka alueella vallitsee kesäkautena (siis meidän talvemme aikana) niin jo pelkästään se voisi olla syynä värinvalintaan. Vuokra-automme oli valkoinen Toyota Camry XLi automaattivaihteilla. Sen mittarissa oli noin 27 000 km kun saimme sen käyttöömme, siis varsin uudenpuoleinen.

Klikkaa kuva isoksi
Adapterit ja laturi
Sähkö ja pistokkeet
Etelä-afrikassa on pääosin käytössä ihan oma pistorasia-/pistokejärjestelmänsä, joka ei ole yhteensopiva yhdenkään normaalista matka-adapterista löytyvän pistokkeen kanssa. Järjestelmässä on kolme pyöreätä paksua liitinpinniä, joista yksi (kolmiomuodossa olevien pinnien ylin) on maadoitusliitin. Näin ollen meilläkin mukana ollut adapteri oli sellaisenaan kovin hyödytön ennenkuin saimme hotellista lainaksi adapterin paikallisesta järjestelmästä brittiläiseen, johon sitten taas matka-adapterimme sopi. Kylpyhuoneessa on kyllä partakonekäyttöön monipuolinen sähköpaneeli, mutta sen virta riittää juuri ja juuri puhelinlaturille, muita latureita siihen ei kannata kytkeä. Mikäli haluaa oman adapterin, niin niitä kannattaa kysellä eri kaupoista. Niiden hinnat eivät päätä huimaa. Euroliittimelle sopiva adapteri maksaa alle 7 randia. Siinä on maadoitusliitin korvattu muovisella tapilla. Mikäli oikeasta adapterista huolimatta laite ei toimi niin tarkista pistorasiassa olevan kytkimen asento, sillä kaikissa näkemissäni pistorasioissa on ollut erillinen ON/OFF -kytkin.

Fynbos
Etelä-Afrikasta ja etenkin Western Cape'sta puhuttaessa törmää usein käsitteeseen Fynbos. Se on nimitys alueen kasvillisuusalueesta, jonka vertaista saa hakea maapallolta löytämättä. Näitä kasvillisuusalueita on maapallolla kuusi ja tätä Fynbos-aluetta kutsutaan myös nimellä Cape Floral Kingdom. Kun ajatellaan kasveja löytyvän maailmasta noin 22000 lajia, niin niistä joidenkin tutkimusten mukaan yli 9000 löytyy Fynboksesta. Sen arvoa lisää tieto että noin kaksi kolmasosaa lajeista löytyy ainoastaan ja vain täältä. Monimuotoisuudessaan alue lyö kirkkaasti kuuluisat Etelä-Amerikan sademetsätkin. Kun sademetsistä löytyy noin 400 lajia / 10000km2, niin Fynboksessa lajien määrä on yli 1300 / 10000km2. Sen kasveille on tyypillistä nahkealehtisyys ja siten ne säilyttävät riittävän kosteuden myös kuivinakin aikoina.


Takaisin